You are currently viewing Vakáció

Avagy rettegés az első ottalvós tábortól

Mai blogbejegyzésemet a bennem kialakuló „anyapara” jelenség ihlette. Lassan közeleg az iskolai tanév vége, és elérkezett az idő, mikor Lilinek kilátásban van egy egyhetes ottalvós tábor. Nem is akármilyen, hanem egy röplabdás edzőtábor.

A röplabda, az röplabda

Lili 2 éve röplabdázik, és imádja. És bevallom, én meg imádom, hogy ő imád röplabdázni. ☺ Én 25 évvel ezelőtt kezdtem el röpizni, és bár nem erőltettem Lilinél eme sport választását, nagyon boldog vagyok, hogy végül ő is ezt választotta. Pedig volt itt minden előtte, az úszástól kezdve a baletton át a roky-ig. De végül ő is egy csapatsportot választott, ami azon túl, hogy a mozgás örömét adja neki, egy csodálatos közösséghez való tartozást is jelent.

Két hét napközis tábor, egy hét ottalvós

Ahogy zöld utat kapott minden, ezerrel mindenki el kezdte szervezni a nyári táborokat. Szerencsére van miből válogatni. De az én kis negyedikesem sehova máshova nem szeretne menni, csak röpitáborba. Ami biztos, hogy lesz két hét napközis tábor itt Gödöllőn. És kilátásban van egy 5 napos ottalvós edzőtábor Kiskunlacházán. Na mi az első reakciója egy cölis gyermek anyukájának, ha meghallja a tábor szót? „ Mit fog enni a gyerek a táborba?”

Mit fog enni a gyerek a táborban?

A kéthetes napközis tábor idén már rutin feladat. A tavalyi évben úgy oldottuk meg, hogy ebédidőben mindig leszaladt valaki (hol én, hol a Mami) egy frissen elkészített ebéddel, amit Lili a többiekkel együtt fogyasztott el. Sőt még nagyjából azt is követtük, hogy a többiek mit esznek, és úgy főztünk. A tízórai és az uzsonna meg már reggel ott volt Lili táskájában. Ez így első hallásra meglehetősen energiaigényesnek tűnhet, de bevallom, nekem ez már fel sem tűnik. Ez az alap, ezt így lehet megoldani.

Na de mi lesz Kiskunlacházán?

Mikor meghallottam, hogy van esély egy egyhetes ott alvós edzőtáborra, azonnal beindult a reflex, hogy Lili mit fog enni… Első este a térképet böngésztem, hogy Kiskunlacháza és környékén, milyen gluténmentes étkezési lehetőségek, boltok vannak. Hát nem sok. Megnéztem a helyet, ahol elvileg Liliéknek biztosítják majd az étkezést, de sajnos egy cölisnek az sem megfelelő. Aha! Most légy okos Zsuzsi!

Akkor kelleni fog egy mikro meg egy hűtő ☺

Hát bevallom, lehet, hogy nem a legegyszerűbb megoldást választom, de szerintem a legbiztosabbat és legkockázatmentesebbet. Először az jutott eszembe, hogy keresek bármit, akármit, valakit, aki kiszállítana oda mindennap főtt ételt Lilinek. Ám de simán benne van a rizikó, hogy Lilinek nem fog ízleni az étel, és nagyjából egész héten nem fog enni főtt kaját (sajnos a lisztérzékenység „mellékhatása”, hogy Lili nagyon válogatós lett ☹️ ). Ezzel a tudattal nem tudnám elengedni őt. Nincs más hátra, mint hogy jön a jól bevált „módszer”. A kályhától kell indulnunk majd és a hellyel előre megbeszélni, hogy kellene egy mikró és egy hűtő Liliék szobájába. Mert, hogy azt találtam ki, hogy amit tudok, előre elkészítek neki, a többit meg majd az én 10 éves nagylányom megfőzi magának. A kényszer, nagy úr! ☺

Heti menü előre elkészítve, hazai módra!

Végül közösen kitaláltuk a megoldást és tegnap már el is kezdtük összeállítani a heti menüt Lilinek. Megbeszéltük, hogy amit lehet, előre elkészítek majd neki, de lesz, amit neki kell majd megfőzni. Ezen felbuzdulva az én kis tündérem tegnap este Carbonarat főzött magának, amolyan tábori körülmények között. ☺ Megtanultuk, hogyan kell majd mikróban megfőzni a tésztát. A szószt majd előre elkészítjük, lefagyasztjuk, és azt majd csak ki kell olvasztani.

Mai blogbejegyzésem befejezéseként, fogadjátok szeretettel 5 napos tábori menüötletünket, amelyet egy igencsak szűk „szeretem ételek” közül válogattunk össze. Persze az ebéden kívül küldök majd Lilinek több adag előre megsütött (jó párat lefagyasztok belőlük) sajtoskiflit, kenyeret, péksütit. Vajat, gyulai májast, házi kolbászt, kocka sajtot és….. nutellát, müzlit. Hát nagyjából ennyi az, amit megeszik szendvics, reggeli, vagy vacsora formájában. Ezenkívül küldök még tojást, amit mikróban meg tud majd főzni.

Hétfő: Rántott hús, krumpli püré, majonézes kukorica

A rántott húst és a krumplit dobozba teszem majd, a majonézes kukorica hűtőtáskában fog utazni.

Kedd: Milánói makaróni

A szószt előre elkészítem és lefagyasztom, a tésztát Lili fogja kifőzni majd.

Szerda: Tejbegríz sok-sok kakóval

Ezt még addig ki kell próbálnom, de az a terv, hogy főzök egy nagy adag tejbegrízt és azt is lefagyasztom.

Csütörtök: Carbonara spagetti

A szószt fagyasztva küldöm, a tésztát szintén Lili intézi majd

Péntek: Lecsó kenyérrel tunkolva

A lecsó az, amiből Lili elképesztő mennyiséget tud enni. Főzök majd neki egy nagy adagot és akár több részletben fagyasztva küldök majd neki. Nem kell más hozzá csak sok-sok kenyér. ☺

Ami még eszünkbe jutott, hogy kell majd egy jéniatál, amiben Lili főzni tud, és néhány konyhai eszköz, hogy minden rendben legyen. Még a végén az edzőtáborban többet fog főzni, mint edzeni!

Én csak nagyon szeretném, hogy az első igazi ottalvós tábor Lili számára egy felejthetetlen élmény legyen a lehető legjobb értelemben: a leutazás izgalmas percei, közös fagyizások, nagy strandolások és természetesen egy komolyabb méretű izomláz! ☺