You are currently viewing A twitch huszár és a nemséf kisasszony kalandozásai a föld körül – 4. rész Mexikó 2. felvonás

Itt a farsang, áll a bál

De még mennyire, hogy áll a bál! ☺ Liliéknél ma délelőtt farsang van az iskolában. Az egész hét azzal telt, hogy kitaláljuk Lili jelmezét. Csodával határos módon csütörtök estére összeállt a jelmez, anyukám közreműködésével, na és persze a jó öreg Singer varrógépnek köszönhetően. A Marvel filmekből ismert Fekete özvegy készen állt a mai fellépésre. Tegnap mikor elmentem Liliért az iskolába, köszönés helyett az alábbi kérdést szegezte nekem:” Anya! Ugye sütsz holnapra fánkot, mert én már mindenkinek beharangoztam!” Sok választásom, azt hiszem nincsen. -válaszoltam. ☺

Ma reggel korábban keltem, és neki is álltam egy jelentősebb mennyiségű glutén- és laktózmentes fánk elkészítéséhez, miközben gyorsan összekészítettük Lilivel a jelmezt. A haját kitaláltuk, hogy vörösre fújjuk. Ehhez sikerült beszereznem piros hajspray-t, sajnos csak kínai kivitelben, aminek meg is lett böjtje. A fújóka félúton befuccsolt, és Lili haja csak olyan kedvesen, finoman lett vörös. Bevallom én nem annyira bánom, könnyebb lesz kimosni. ☺ De az én kiskamasz lányom, elég drámaian élte meg… Végül csak elmentünk az iskolába az enyhén vörösre festett hajjal, és én rohantam haza fánkot sütni.

9 órakor, mikor megérkeztem a 30 darabnál is több, frissen sült fánkkal az iskola elé, 5 csillogó szemű jelmezbe öltözött tündérlány várt rám. A boldogság az arcukon minden idegeskedést megért ma reggel. És most főztem magamnak egy finom kávét, leültem a gépem elé, és nyugalomhoz közeli állapotban próbálok visszaemlékezni a szerda esti főzésünkre.

Ismétlés a tudás anyja

És ez valóban így van. Elérkeztünk oda, hogy ismét Mexikóban főzzünk. Azaz valójában először, de a múlt hetet inkább hagyjuk… ☺ Most nagyon elszántak voltunk, és már 11 órakor a kis konyhastúdiónk beállításán dolgoztunk. Megérte. Délután 1 órára minden összeállt, a net, a fények, a hang, és a kamerák. Minden kész volt az esti főzéshez. Mielőtt el kezdtünk volna főzni, a lányok rábeszélték Janit, hogy rajta próbáljuk ki a fent említett piros hajspray-t. És Janit persze minden bolondságra rá lehet venni. Így került a piros csík Jani hajába, ami a videóban is tökéletesen látszik.

Chili con Carne, Guacamole, Frida Kahlo

Na de essen szó kicsit az ételekről, és hogy miről is beszélgettünk szerda este. Az első 10 percben összedobtam a Chili con Carne-t, és lassú tűzön hagytam főni a saját levében 60 percig. Tudtuk, hogy ez így lesz, így kitaláltam, hogy amíg dolgozik a csilis bab, elkészítünk egy finom kis AVOKÁDÓ krémet. Az avokádót azért emeltem ki, mert mikor a videóban a hozzávalókat soroltam, olyan magabiztosan padlizsánt mondtam, hogy csak na. ☺ Nem tudom, hogy fordulhatott ez elő, pedig már nem is izgulok az élőknél. Az elszólásért ezúton is elnézést kérek. Természetesen mindkét étel receptjét a bejegyzés végén megtaláljátok majd. Padlizsán nélkül. ☺

Bevallom nem volt kérdés, hogy Mexikóba is elutazunk. A szívem csücske Frida Kahlo, és az ő mexikói miliője, ételei és színei. A videóban sok mindenről beszélgettünk vele kapcsolatban, hátha valaki kedvet kap, kicsit utána nézni, ki is volt ez a mexikói hercegnőruhába bújt forradalmi festőnő.

A videó visszanézhető Youtube csatornánkon:

Szerda esti közös vacsorák

Azt hiszem, lassan kezd szokássá válni nálunk, hogy ha máskor nem is, de szerdánként mindig együtt ülünk le vacsorázni. Ilyenkor ugye mindig mi készítjük a vacsit, és mire végzünk az élőzéssel, az asztal már szépen megterítve vár minket. Nagyon szeretem ezeket az estéket. Az ételek ezen a héten is nagyon jól sikerültek, a család minden tagja jól lakott, és ismét begyűjtöttük a bókokat, hogy milyen finom is lett ez a csilis bab. Sőt! Olyannyira jól sikerült, hogy rögtön beindult a fantáziánk Janival, ezt még lehetne tovább is gondolni….

Jövő héten kicsit később kezdünk

Eredetileg úgy terveztük, hogy délután 5 körül kezdünk főzni, aztán picit mindig csúsztunk ezért vagy azért. Ezen a héten már eleve 6-kor terveztük a kezdést, de úgy vettük észre, hogy a legtöbben 7 körül néztétek kis főzőcskézésünket. Így megbeszéltük, hogy jövő héten 7-kor indulunk, hátha így még többen bekapcsolódtok hozzánk.

Bakancslistám első helyén ez áll

És hogy hova is megyünk jövő héten? Ahova remélem, egyszer eljutok, mielőtt meghalok. Trinidad és Tobago nekem amolyan igazi bakancslistás hely, amely nem tudom miért, de húz, vonz, a lelkem és a fejem egy eldugott zugában mindig ott van. A következő napok azzal fognak telni, hogy ki találjam, mit főzzünk jövő szerdán, ami alapból gluténmentes és igazai trinidadi. Meg lesz az, eddig mindig sikerült olyat találnom. Ha kíváncsiak vagytok mit találtam, kövessetek minket jövő szerdán 19 órától élőben twitch csatornánkot:

www.twitch.tv/lilistruck

Aki pedig kedvet kapott nagyon könnyen elkészíthető mexikói ételekhez, íme itt a Chili con Carne és a Guacamole receptje:

Chili con Carne

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Twitch-Mexico-2-2

Hozzávalók:

  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál vöröshagyma
  • 500 gr darálthús (sertés vagy marha)
  • 1 l passzírozott paradicsomlé (a videóban látjátok, én kicsit kevesebb tettem hozzá, mert az egyik konzerv levét is beletettem)
  • 2 doboz vörösbab konzerv
  • 1 doboz csemegekukorica konzerv
  • 1 teáskanál római kömény
  • ízlés szerint chili
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint só, bors

A hagymát összevágom, majd olajon üvegesre párolom. Ha kész, mehet rá a pirospaprika, de vigyázzatok, nehogy odaégjen! Kicsit összepároljuk, majd mehet rá a darálthús, amit kifehéredésig pirítunk. Végül mehet bele minden: a paradicsomlé, a babkonzerv (egyiket levével együtt, másikat lecsöpögtettem), kukorica konzerv (lecsöpögtetve), és a fűszerek (chili, római kömény, só, bors, cukor). Ha felforrt, kóstoljunk egyet, ha igényli, még fűszerezzük. Végül lassú tűzön 60 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik.

Forrás: https://sobors.hu/receptek/chilis-bab-recept/?token=ed4fd26494a7f658279725c67ffc3834

Guacamole

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Twitch-Mexico-2-3

Hozzávalók:

  • 2 db paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 cikk vöröshagyma (kb. 50 gr)
  • 2 db nagyobb puha avokádó (vagy 3 db kisebb)
  • habanero paprika, vagy valamilyen csípősség
  • fél lime leve
  • 1 csokor friss koriander (de Jani szerint pont ilyen jó a zeller is ☺)
  • 1 csomag tortilla chips

A paradicsomokat bevágdossuk, és forró vízzel leöntjük. Pár perc múlva könnyedén le tudjuk húzni a héját. Az egyiket felkockázzuk és félretesszük. A másikat kimagozzuk, és csak a húsát feldaraboljuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd aprítógépben (nekem botmixer volt, az is tökéletes) durvára aprítjuk. Hozzáadjuk a két avokádót (héjától, magjától előtte szabadítsuk meg), a csípőset, a lime levét, a koriandert és egy kis sót. Ezt az egészet ismét óvatosan lepürésítjük, majd beleforgatjuk a felkockázott paradicsomot. Tortilla chipssel mártogatva fogyasztjuk!

Forrás: https://streetkitchen.hu/vegetarianus-etelek/igy-keszul-a-legjobb-hazi-guacamole/

Bónuszként, íme az a fánk recept, amit mára már álmomból felkeltve is kívülről fújok:

https://blog.glutenmenteschef.hu/index.php/2020/04/24/fank-schar-mix-b-lisztbol-glutenmentesen/