You are currently viewing A twitch huszár és a nemséf kisasszony kalandozásai a föld körül – 6. rész Trinidad és Tobago

De miért Trinidad és Tobago?

Ha én lennék Dorothy az Óz, a csodák csodájából, akkor biztosan összecsapnám piros kopogós cipőmet és meg sem állnék Trindad és Tobagóig. Hogy miért? Nem tudom biztosan, de úgy képzelem, hogy ez egy olyan hely lehet, ahol kiszakadhatnék abból a világból, ahol most vagyok. A mobiltelefonom nem tölteném fel, ha lemerült, nem nézném meg mi újság a facebook-on, nem olvasnék híreket a vírus elleni védekezés jelenlegi helyzetéről és a legfontosabb gondolatom az lenne, hogy be kell kennem magam naptejjel, hogy le ne égjek.

Úgy képzelem, ez egy olyan hely, ahol lelassul kicsit a világ, ahol, ha rámosolyogsz az emberekre ők visszamosolyognak rád, és a strandon fekve nem tudsz betelni a látvánnyal, hogy milyen csodálatos helyek is vannak ezen a bolygón. Hát ilyen helynek képzelem az én bakancslistám első helyén álló szigetcsoportot, amely egy olyan értelmet ad a létezésemnek (persze nem csak ez az értelme, sőt), amely mindig segít tovább csinálni. Segít, hogy akarjam, hogy egyszer eljuthassak oda.

A duzzogós Internet

Mai blogbejegyzésemet egy hasonlattal kezdeném, amit Jani mondott nekem, és azóta is visszhangzik bennem: „Tudod olyan ez, mintha a Forma1-ben szeretnénk versenyezni a kisautóddal!” (Fiat Grande Punto, 15 éves, 1.4-es motorral) Értette ezt arra, hogy enyhén szólva is kevésnek bizonyul a rendelkezésünkre álló technikai feltételek egy profi streameléshez.

Pedig én úgy imádom. Remek kihívás, amit még tanulnunk kell, fejlődni benne, és felnőni a feladathoz. Ám de ez a mostani szerda is döcögős volt. És egyszerűen nem jöttünk rá, hogy miért! Jó persze, az egy dolog, hogy nincsenek sok millió forintos berendezéseink, na de ha a múlt héten már működött, akkor most miért nem? – tettük fel magunknak a kérdést.

Nem tudtunk másra gondolni, mint, hogy az időjárási viszonyok miatt duzzog az internet. Ez van. Úgy döntöttünk, ha nem megy élőben a főzés, akkor megcsináljuk felvételről, ha már ennyit készültünk rá.

A spenóttal való kapcsolatunk viharosan indult

Szeretem a húsos ételeket. Majdnem mindent szeretek, persze azért vannak kivételek. A pacallal és a birkapörkölttel egyáltalán nem vagyok jó barátságban, és azt hiszem nem is leszek már. Lássuk be 38 éves korára az embernek már erősen kialakult, hogy mit szeret, és mint nem, bár Jani váltig állítja, hogy majd ha megkóstolom azt, amit ő készít, akkor majd minden megváltozik. Maradjon köztünk, de ebben most nem hiszek neki. ☺

Viszont a zöldségeket szinte kivétel nélkül mind imádom. Az egyik legkedvesebb zöld ételem a spenót. Persze nem volt ez mindig így. Kiskoromban (tényleg nagyon kiskoromban, nagyából 10 hónapos lehettem) előfordult, hogy anyukám végtelen szeretettel „tömte” belém a spenótot, én meg mint szófogadó gyerek nyitottam a számat, és raktároztam azt a nagyon zöld valamit. És persze eljött a pillanat, mikor megtelt a „raktár”, és a tárolt alapanyagot visszaszolgáltattam jogos tulajdonsásának. ☺

Azóta eltelt 37 év, és én pont ennyit is változtam. Tehát mai főzésünket két dolog miatt vártam: varázslatos helyre „utazunk”, és nagyon szeretem a spenótot.

Életem legjobb vegán étele a Callaloo

Először, de biztos vagyok benne, hogy nem utoljára főztünk Callaloo-t. E heti ételünk elkészítése maximum 30 percet vesz igénybe, így videónk elején kicsit meséltünk és beszélgettünk Trinidad és Tobago-ról. Remélem kicsit sikerült titeket is elvarázsolni, és egyszer majd találkozunk a Maracas Bay-en. ☺ Vagy májusban az ország hatalmas méretű gasztrofesztiválján, amelyen tudnék mit kóstolni.

Miközben feltettem egy adag rizst főzni, számba vettünk mennyi különleges ételt és alapanyagot rejtenek ezek a szigetek, és melyek azok az ételek, amelyek tradicionális trindadi ételnek számítanak. Az egyik ilyen étel a Callaloo. Ami tulajdonképpen magyarosan szólva egy zöld pörkölt. ☺

Készítik ezt az ételt sokféle zöld leveles alapanyagból, köztük vízi spenótból is, ami ezen a vidéken úgy nő, mint nálunk a cickafark. ☺ Eredeti trinidadi vízi spenót hiányában, mi haza friss leveles spenótból készítettük a Callaloo-t. A receptet lentebb majd olvashatjátok, de attól, hogy került bele a spenóton kívül fokhagyma, hagyma, gyömbér, zellerszár, friss metélőhagyma, petrezselyem, kakukkfű, zöldchili és citrom egy csodálatos ízbomba lett.

Be kell, hogy valljam én még életemben ilyen finom zöld ételt nem ettem. Most tényleg arra biztatok mindenkit, hogy PRÓBÁLJÁTOK KI!

Egy szót sem szóltunk evés közben

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Twitch-Trinidad-Tobago-2

Az étel elkészítése után következett a hagyományos szerda esti vacsora a családdal. Szépen megterítve és csinosan kitálalva fogtunk hozzá a vacsorához. Az első falat után mindenki elámult és csak evett, és evett, míg el nem fogyott a tányérról minden, az utolsó falatig.

Jól laktunk, de mégsem lettünk teli, mint a duda. Aztán csak ültünk és néztünk egymásra, hogy még keresnünk kell a szavakat. Nagyon nagyon finom volt, talán az eddigi legfinomabb ételünk, bár bevallom, nem nagyon tudnék rangsorolni. A lényeg, hogy szerda este valami igazán különlegeset és finomat ettünk.

A főzésről készült videót Youtube csatornánkon nézhetitek vissza:

Jövő héten folytatjuk

Természetesen a következő szerdán ismét főzni fogunk. Még nem egyeztünk meg, hogy hova is „megyünk”, de én szívem szerint maradnék még Trinidadban. ☺ Ám de lehet, hogy kicsit délebbre megyünk (mondjuk Brazília) vagy átevezünk egy másik kontinensre (mondjuk Afrika). Ezt mihamarabb el fogjuk dönteni, de az biztos, hogy ismét szeretnék valami számomra ismeretlenbe belevágni.

A Callaloo (ejtsd: kalulu) receptje

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Twitch-Trinidad-Tobago-3

Hozzávalók

 • 1 kg spenót
 • zöldfűszerek – kakukkfű, petrezselyem, metélőhagyma
 • zeller
 • gyömbér
 • 1 fej hagyma
 • 2-3 gerezd fokhagyma
 • bors
 • csípős zöld chili
 • étolaj

Elkészítés

 • A spenótleveleket mossuk meg
 • Egy serpenyőben forrosítsunk olajat és pirítsuk át gyorsan az apróra vágott hagymát
 • Adjuk hozzá a spenótleveleket, majd 1-2 percig süssük őket az olajon
 • Adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszereket, 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát, sót, borsot, némi reszelt gyömbért és zellert, és csípős, apróra vágott zöld chilit – ízlés szerint.
 • Öntsünk rá 3-4 perc múlva kb. 2 dl vizet majd fedő alatt pároljuk az ételt kb. 10 percig
 • A végén adjunk hozzá egy csepp citromot, és rizzsel tálaljuk

Forrás:

https://lucullus.blog.hu/2009/02/06/az_afro_indiai_karibi_konyha_nasza_avagy_enni_trinidad_es_tobago_n