You are currently viewing Sajtos kifli, a szupersztár

Még a múlt héten, az első igazi nyári napsütést kihasználva, sütöttem egy adag sajtos kiflit Lilinek. A receptet már régóta használom, sokszor megsütöttem már ezeket a kifliket, de eddig keleszteni csak bent tudtam a lakásban. Hol a sütőbe tettem 40 fokon kelni, hol a konvektor langyos melegére. Na de most eljött a természet ideje.

A receptet részletesen leírom majd a bejegyzés végén. Mikor a hozzávalókat egy dagasztógép segítségével nagyon szép sima tésztává varázsoltam, a tésztát kinyújtottam, 8 darab kiflit készítettem belőle és mehettek ki a napsütésbe kelni. A lényegre térve, könnyes szemmel néztem, ahogy dagadnak és kelnek a kiflijeim.

Én már sokszor megsütöttem ezt a receptet, és ahhoz képest, hogy gluténmentes a tészta, egészen szépen megkeltek. Na de ezek a mostaniak… Hát csak álltam és néztem, és könnyes lett a szemem. Én 8 évvel ezelőtt még biztosan nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet fogok tudni sütni.

A facebook poszt

Annyira boldog voltam, és büszke is aznapi teljesítményemre, hogy gondoltam megosztom a Facebook platform legnagyobb gluténmentes csoportjával az élményt és a receptet. Hátha valakinek megtetszik és kedvet, lendületet kap, hogy megsüsse.

Hát bevallom nem akartam hinni a szememnek, hogy az utánavaló néhány napban mi történt. Örömködős, sajtoskiflis posztomat több, mint 650-en kedvelték és 65 szívet melengető hozzászólás érkezett rá. Nagyon örülök neki, azoknak a képeknek meg főleg, amik a poszt alá érkeztek, hogy volt, aki gyorsan meg is sütötte.

Legyen még több ilyen FB poszt

Többen kérték, hogy ha ismerek még ilyen jó recepteket, akkor azokat is tegyem ki a csoportba. Amúgy ezen elgondolkoztam! ☺ De bevallom, nagyon szeretem, amit most csinálok, és hála istennek egyre több a munka a truck körül, lassan tényleg nagyon beindul a gépezet, és örülök, ha néha annyira ki tudok kapcsolni, hogy jól kialudjam magam. Vagyis nem leszek gasztroblogger! ☺

És nem leszek posztkirálynő sem. Viszont olykor, olykor tényleg van olyan recept, amiről úgy érzem, na ezt most meg kell osztanom másokkal. És nem azért, hogy bárki azt higgye én találtam fel a spanyolviaszt, hanem hogy hátha más is elkészíti, és pont ugyanolyan örömet okoz majd neki, vagy a gyermekének a sütés-főzéssel.

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Sajtoskifli-a-szupersztar-2

Ámde valóban van már tapasztalatom

Mert ugye a posztban ott volt, hogy immáron 8 éves gluténmentes élettapasztalattal rendelkezem. Persze tudom, hogy van, aki 20-30 éve él gluténmentesen, de elmondhatom, hogy nekem ez a 8 év elegendő idő volt arra, hogy a gluténmentes étkezés teljesen rutinná váljon. Nem félek már bármit is elkészíteni, és nem félek már a kudarctól.

Egyrészt mert sajnos ennyi idő alatt az ember hozzászokik, és kissé immunissá válik (pf… nem sikerült, nem baj, akkor kezdjük újra) a kudarcra, másrészt, mert már tűpontosan tudom, hogy miből mit és hogyan lehet, illetve, hogy mit és hol tudok megvenni Lilinek, hogy szinte teljesen egyenértékű étkezést tudjak biztosítani neki gluténosan étkező társaihoz képest.

Anya, ma sütsz nekem megint kiflit?

Na, ez az egy, ami mondjuk nehézséget jelent nekem még mindig. Mert ugye egy „normálisan” étkező ember, ha kiflire vágyik, akkor fogja magát bemegy a pékségbe és megveszi a kiflit. Még válogathat is több fajta közül. Viszont mit csinál az ember lánya, ha az ő kicsi tündére gluténmentes sajtos kiflire vágyik?

Nem, nem megy el a boltba. Mert a boltban nincs és nem is lehet olyan kiflit kapni. Mondjuk, ha lenne Gödöllőn gm pékség én törzsvevőjük lennék. ☺ És nem azért mert lusta vagyok mindennap megsütni, hanem mert egyszerűen sokszor nem fér bele az életembe, sokszor nincs energiám rá, vagy csak egyszerűen nincs idő rá.

De mondjuk 2 nap alatt összeszoktam gyűjteni annyi energiát, hogy nekiduráljam magam egy két napra elegendő sajtos kifli mennyiség megsütéséhez. És akkor teljes a boldogság, és én is megnyugvást érzek, hogy most lesz mit ennie Lilinek a suliban legalább 2 napig. Úgy hogy most megyek, és sütök is egy adag sajtos kiflit! ☺️

Íme, a sajtos kifli receptje

 

  • 500 g Schar Bread mix B
  • 410 g langyos víz
  • 40 g olaj
  • 10 g porélesztő
  • 8 g só

Az összevalókat összetesszük, és dagasztógép segítségével jóóól kidagasztjuk. A tésztát egy nagy köralakra nyújtjuk és 8 cikkre (háromszögre) vágjuk. A cikkeket külön-külön én még kicsit nyújtottam, majd feltekertem kifli formára. Elő egy nagy tepsi, zsírpapír, a zsírpapírt kiolajoztam, rátettem a 8 db kiflit, aminek a végeit összenyomkodtam, mondhatjuk úgy is, hogy összecsíptem. Aztán a kifliket zsírpapírral lefedtem, kicsit megfröccsköltem vízzel a papír tetejét, és mehetett ki a mai csodálatos napsütésbe kelni.

A sütőt közben 180 fokra (alul-felül sütés) kapcsoltam, egy kislábosba víz az aljára. Mikor a kiflik gyönyörűen megkeltek, megkentem egy pici tej-tojássárgája keverekkel (lehet csak növényitejjel) és jól megszórtam a tetejét reszelt sajttal (lehet növényi sajttal).

Sütöttem, amíg szép sajtos kiflik nem lettek.

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Sajtoskifli-a-szupersztar-3