You are currently viewing A lisztérzékenység egy Anya szemszögéből

Fontosnak tartom írni arról, hogy mit jelent szerintem a lisztérzékenység avagy cöliákia, az étkezésből fakadó lisztérzékenység, gluténmentesség, a keresztszennyeződés, a diétahiba és a tünetmentes élet.

Nem vagyok gasztroenterológus, nem vagyok dietetikus, nem vagyok életmódtanácsadó csak egy anya, akinek a kislánya lisztérzékeny, más néven Cöliákiában szenved. De igazából nem is szenved. 🙂 Csak máshogy étkezik, mint az első 4 évében, máshogy, mint sokan mások.

Mi a lisztérzékenység?

A lisztérzékenység (más néven Cöliákia) egy felszívódási zavar, amely genetikai eredetű. Vagyis egy olyan betegség, amelyet valószínűleg felmenőinktől örökölhetünk. Tulajdonképpen betegség, hisz a szervezet nem úgy működik, mint ahogy neki kellene. A lényeg a búzaszemben rejlő gluténon van, amely olykor sunyin, minden jel nélkül, olykor szörnyű kínokat okozva rombolja a bélrendszert, a bélrendszerben található bélbolyhokat. Nagy baj ám ez, mert ha nincsenek bélbolyhok, akkor nincs amin keresztül a tápanyag beépüljön a szervezetbe. És ezzel elkezdődik a pusztulás. Hiánybetegségek, testi tünetek (hajhullás, ekcéma), és végül nagyon komoly szervi „meghibásodás” (például nőknél meddőséget is okozhat) Vannak tipikus jelei: hasfájás, hasmenés, hányás, bőrszáradás.

Étkezésből fakadó lisztérzékenység

És itt van egy másfajta lisztérzékenység, az étkezésből fakadó lisztérzékenység. Ez a betegség is ugyanolyan felszívódási zavart jelent, csak az eredete más. Néhány hónappal ezelőtt beszélgettem egy belgyógyásszal. Véleménye szerint pár év és a lisztérzékenység ugyanolyan népbetegséggé válik, mint a cukorbetegség. Nagy szemekkel néztem rá, így megmagyarázta. A mai mezőgazdaság úgy működik, hogy minél kevesebb alapból, minél többet kitermelni. Tehát a génmanipuláció a fénykorát éli. Az egyszerű mezei búzaszemeket „felturbózzák”, és sokszoros gluténtartalommal óriásira nőve aratják le. És ezt a felturbózott lisztet már sok emberi szervezet nem tudja feldolgozni, megemészteni. A glutén pedig ebben az esetben is el kezd roncsolni…

Gluténmentesség

Mit jelent a gluténmentesség? Jó esetben kiderül, hogy baj van, és azonnal el kell hagyni a gluténtartalmú ételek fogyasztását, hogy ne legyen még nagyobb baj. Van a rossz eset, mikor nem derül ki időben a baj, egyszerűen nincs tünet. Ebben az esetben sajnos a szervezet nagyon komoly mértékben károsodhat, amely már diétával sem állítható helyre. Ha már tudjuk, hogy kerülni kell a glutént, akkor azt komolyan kell venni! És gluténmentesen étkezni. Sajnos glutént a mai élelmiszergyártók már nem csak a kenyérbe és a péksüteményekbe tesznek, hanem nagyon sok, megszámlálhatatlanul sok élelmiszerbe kevernek bele, hogy például sűrűbb legyen a szósz, vagy hogy ropogósabb legyen a mirelit sült krumpli. És még oldalakon keresztül sorolhatnám. A lényeg, hogy egy lisztérzékenyt onnan lehet felismerni a boltban, hogy élelmiszerek címkéjét bújja, mielőtt bármit a kosárba tenne.

Mit jelent a keresztszennyeződés?

De az még nem elég, ha a cölis (ez ilyen lisztérzékeny szleng) címke szerint nem vesz glutént tartalmazó ételeket. A keresztszennyeződésre is oda kell figyelni. Keresztszennyeződést jelenthet például a fakanál, amivel éveken keresztül gluténtartalmú ételeket főztél. A konyhapulton hagyott „sima” kenyérmorzsa. A vaj, amelyre morzsa került, mert előzőleg egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret megkentél belőle. Attól még, hogy teljes kiőrlésű, az gluténos csak más a feldolgozási folyamat, mint a fehér kenyér esetében. Én konkrétan egy komplett új konyhabútort csináltattam Lilinek. Külön konyhapulttal, evőeszközökkel, edényekkel, vágódeszkákkal, tésztaszűrőkkel, konyharuhákkal.

Diétahiba

De van, hogy mégis hiba csúszik a rendszerbe. Ezt nevezzük diétahibának. Hibázni emberi dolog, bár egy lisztérzékeny számára nagyon fájdalmas is lehet. Egy olyan olajban sült bundáskenyér, amiben előzőleg gluténos bundáskenyér sült, pokollá teszi a napot (egész napos hasmenés). Egy olyan fagyizóban elfogyasztott tölcséres fagyi, ahol a fagyit kínáló hölgy nincs tisztában a szennyeződési kockázatokkal, másnapra iskolai hiányzást okozhat. (véletlenül sem szeretnék ötleteket adni a fiataloknak. 🙂 )

Tünetmentes élet

És most jön a lényeg! A tünetmentes élet. Gondos és szigorú diétával egy lisztérzékeny élete teljesen tünetmentessé válhat (tolerancia, csak egy kicsit ebből…. NINCS). Lili mára egy se nem sovány, se nem vastag igazi „jó fej” kiskamasszá vált. Aki tele van energiával, és tud nagyon jókat enni. Bár azt el kell ismernem, hogy nagyon válogatós lett. De ez van. Valamit valamiért. Van, mikor napokon keresztül csak sajtos kiflit eszik májkrémmel (nem mindegy a májkrém sem), de legalább eszik. És jóízűen. Titkon reménykedek benne, hogy egyszer majd ebédre tökfőzeléket, spenótot vagy sültoldalas kér. 🙂

Írásom kizárólag saját tudásom és tapasztalataim alapján készült.