You are currently viewing Marvel Kapitány és a lebegő fánkok

Dóriék biztosra mennek

Bevallom ez a blogbejegyzés nem volt előre betervezve, de úrrá lett rajtam ez a most azonnal le kell írnom érzés. Dóriéknál ma pótolják a farsangot, mert az elmúlt hetekben úgy jártak iskolába, mint a mesében: Hol voltak, hol nem. Bár a tavasz vitatathatatlanul itt van már, ők azért biztosra mennek, és elűzik még a tél gondolatát is, nehogy visszatérjen egy-két napra.

Marvel kapitány visszatér a galaxisok mezejéről

Mi nagy Marvel-film rajongók vagyunk, legyen az bármelyik, ide vele. A hosszú itthon töltött napok alatt a lányok is bele-bele néztek, aztán egyszer csak már azt vettük észre, hogy jobban képben vannak a történésekkel, mint mi. Bevallom, ezt lassan kezdem megszokni, én öregszem, nekik pedig egyre csak nyílik a világ, na meg az univerzum. ☺

Ez a rajongás az idei farsangon is meglátszott. Lili Natasha Romanoff-nak, nevezett Fekete özvegynek öltözött, míg Dóri úgy döntött, hogy az abszolút győztes, leg-leg-legnek számító Marvel kapitány bőrébe bújik.

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Marvel-Kapitany-es-a-lebego-fankok-2

Ami jár, az jár

Amióta a lányok megszülettek, mindig úgy egyensúlyoztam, hogy a mérleg ki legyen egyenlítve. Persze lehet, nem mindig és mindenki érzi így, de én akkor is erre törekszem. Egy nehezített pályán, hiszen az egyikük lisztérzékeny, a másikuk nem.

Ha Lilinek sütöttem fánkot, akkor jár Dórinak is a farsangra. Magabiztos anyukaként írtam a tanárnéniknek, hogy Dóri anyuka fánkot vállal a farsangra. Mire visszaírtak, hogy nagyon szuper, de ha megoldható, azt szeretnék kérni, hogy tojásmentes is legyen, mert az egyik osztálytárs tojásallergiás. Ha már így van, hadd egyen ő is a fánkból. Gondoltam magamban, megpróbálom, hátha sikerül.

Soha többé tojás a fánkba

8 éve tartjuk a diétát Lilivel, és sokszor gondolok vissza a kezdeti kudarcokra és rögös útra. Na de ma történt valami. Nem vagyok egy dicsekvő ember, sőt… Én ma olyat sütöttem, mint amelyet még soha életemben. Még gluténosban sem.

Az úgy volt, hogy tegnap csináltam egy próbasütést. Nem sütök már semmit gluténos alapanyagokból, annak ellenére sem, hogy most nem lett volna szükséges gluténmenteset sütni. Kerestem egy olyan receptet, ami gluténmentes és tojásmentes is. Non plusz ultraként a talált receptben még tej sincs, így aztán mondható, hogy szinte mindenmentes receptet találtam.

A próbasütés jó lett, egész jó lett. Ahhoz képest, hogy nincs benne tojás. (én mindig tojással szoktam sütni) Így tehát miután ma elvittem a lányokat a suliba, bele vetettem magam egy jelentősebb mennyiségű, szinte mindenmentes fánk sütésébe.

A receptet a blogbejegyzés alján megtaláltjátok majd. A legfontosabb! Senki ne ijedjen meg attól, hogy a tészta ragad, mint a fene. Mert amikor kidagasztottam, a tészta még szinte folyt. Na, itt nem szabad feladni, és bízni a jószerencsében, meg mind abban, amit a recept alkotója leír. Miután kiszaggattam a fánkokat, mehettek a sütőbe kelni.

És most jön a titok! Hagyni kell rendesen kibontakozni a fánkokat, hadd kelljen meg rendesen. Amikor én el kezdtem sütni, nem akartam hinni a kezemnek. Mintha felfújt lufikat tettem volna a forró olajba.

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Marvel-Kapitany-es-a-lebego-fankok-3

Olyan szalag volt rajta, hogy kétszer körbe érte volna

De komolyan. Már fentebb is írtam, de én ilyen fánkot, még gluténosba se sütöttem soha. Hát ennek olyan szalagja volt, hogy még a lányok dédnagymamája is büszke lenne rám.

Emlékszem, hogy első fánksütésemet még anno (1970 valahányban :D) büszkén meséltem, hogy milyen jó lett. „Na és Zsuzsikám! Szalagja volt-e annak a fánknak?” Hát az akkor még nem volt, és amióta gluténmentesen sütök-főzök, ezidáig nem is nagyon volt jellemző. Ám de új korszak köszöntött be minálunk, és a nap is süt, és a fánkon is ott voltak azok a szalagok! ☺

Íme, az ígért recept linkje:

https://blog.glutenmenteschef.hu/index.php/category/fank/

Én a bakefree-s recept alapján sütöttem, de Schar B-ből. És figyelem, ne ijedjetek meg! Igen, ragad és nyúlik, és folyik. Gumikesztyűket fel, bátran alá kell lisztezni, bízzatok magatokban sikerülni fog az a kiszaggatás.