You are currently viewing A twitch huszár és a nemséf kisasszony kalandozásai a föld körül – 2. rész Kína

Szeretet köve

Vegyes érzelmekkel indultam neki ennek a második szerdai napnak. Bevallom engem is utolért az a fránya januári nihil. Kicsit besokalltam az egy éve tartó bizonytalanságtól, a napsugarak hiányától, és hogy egy jó ideje nem érkezik igazán pozitív hír a körülöttem lévő világból. A családom már kissé kétségbe van esve, hogy ha már én sem találom meg a pozitívumot a világban, akkor mi lesz velük? Aztán persze tegnap történt valami, ami ismét hitet adott, hogy vége lesz annak a sötét alagútnak egyszer, és ismét ki fog tavaszodni.

Hazafelé jöttünk az iskolából, amikor is Lili talált valamit a kerítésünk sarkában, a truck-os molinónk alatt. Nem nagy dolog, de nekem, nekünk mégis az. Gödöllőn elindult egy szokás (biztosan más városban is volt/van ehhez hasonló). Megfestett köveket rejtenek el a város különböző szegletiben, egy piros szívvel, és a másik oldalán egy kedves szóval.

Mikor Lili repült felém, hogy megmutassa mit talált, és megláttam, kicsit beleremegett a lábam. Mintha apukám simogatott volna meg büszkén. „Jól van kislányom, bízz magadban, jól csinálod. Tudd, hogy szeretnek, és én is nagyon szeretlek!” Ebben a kőben azonban az a jó, hogy mindannyian azt gondolhatjuk, hogy nekünk rakták ide.

A tavalyi év utolsó hónapja mindannyiunk számára a lehető legnehezebben és legszomorúbban zárult. Családunkat óriási veszteségek érték, amihez még sok idő kell, hogy újra fel tudjunk állni. Együtt és külön-külön is próbáljuk mindannyian feldolgozni és az életünkben bekövetkezett változásokra, ahogy tudunk reagálni. Vagy nem. Annyira még nem megy a reagálás, de majd egyszer sikerülni fog. Most azonban kaptunk egy követ. Az egyik oldalán egy piros szívvel, a másik oldalán az alábbi szóval: SZERETNEK

A legszebb magyar szó. Talán egyszer olvassa ezen sorokat, aki ide tette nekünk ezt a követ, így szeretném megköszönni: Köszönöm anyukám nevében, akit oly sokan ismernek a városban, tudják micsoda különleges ember, és aki most nem tud a barátai és ismerősei óvó karjai között vigasztalódni. Köszönöm lányaim nevében, akiket 2020. decembere erősen „megtépázott”. Egy hónapon belül elveszítették szeretett nagypapájukat és nagymamájukat is.Egyelőre vígasztalhatatlanok, de hiszem, hogy az idő kissé begyógyítja majd a sebeket. Köszönöm testvérem nevében, aki a munka háborgó tengerén viaskodva, kapott egy meleg ölelést, hogy érezze szeretik őt. És köszönöm én is, aki már épp kezdtem elveszteni a hitem az emberek alapvető jóságában, hinni abban a közhelyben, hogy „légy jó, és veled is jók lesznek”.

A követ egy fotó erejéig behoztam, de aztán a kabátom zsebébe kerül, és a lányokkal megkeressük majd neki a megfelelő helyet a városban, hogy másnak is ilyen kőbezárt ölelést okozhasson.

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Twitch-Kina-1

Elérkezett a második szerda

A fenti hosszú bevezető után, elérkezett gasztroutazásunk második szerdája. Az uticél Kína volt. Hogy miért pont ez az ország? Mert szeretem a kínai ételeket. Két módon jutottam hozzá eddig. Vagy megvettük a sokak által ismert üvegbe zárt kínai édes-savanyú alapot, kicsi csirkemell, kicsi rizs és máris kész az ebéd. Vagy kínai étteremben vettem meg az általam egyetlen kedvelt ételt. Mindig ugyanazt. Ám de az utolsó alkalommal a fejem igen hevesen reagált a kínai ételekben megbúvó nátrium-glutamátra, így be kellett látnom, hogy egy időre biztosan el kell búcsúznunk egymástól.

Na de most itt volt a lehetőség, hogy készítsünk valami kínait, nátrium-glutamát nélkül. De mit is főzzünk? Első gondolatom egy jó pekingi kacsa volt, de be kellett látnom, hogy talán az túl nagy falat lenne. Keresgéltem itt-ott, olvasgattam ezt-azt, és akkor a könyvespolcról kiabált egy könyv nekünk: A jelenbe zárt múlt Van benne egy fejezet, amely a gasztronómiával foglalkozik, a múlt és a jelen közötti hídon található ételekről és azok történeteit mutatja be.

Így akadtunk rá a Chop Suey-ra

Ebben a könyvben volt egy történet a csop szuiról. A történet így szól: a kaliforniai aranyláz idején néhány bányász ételt követelt egy kantoni származású szakácstól. A szakács szorult helyzetben volt, nem mondhatott nemet, így összegyűjtött minden konyhai maradékot és hozzá tett némi babcsírát. Az ételt csop szuinak nevezte el, ami kantoni nyelvjárásban annyit jelent: apró ez-az. A történet egyetlen valóságos eleme a név etimológiája, hiszen ez a kínai kifejezés valóban vegyes maradékot takar.

Na ez tetszik, gondoltam magamban

Elkezdtem csop szui recepteket keresni, és ráakadtam egy igazi gyöngyszemre, melyet lentebb olvashattok is majd, és a videóban is többször idézünk belőle. Bevallom háromszor kellett neki futnom, hogy világossá váljon számomra, mi is a teendő, hogyan is kell elkészíteni ezt az ételt. Végig gondoltam, hogy a hozzávalókat milyen nehéz lesz beszerezni (nem volt nehéz), és úgy döntöttem vágjunk bele. Főzzük meg élőben először, próba, kísérletezés és gyakorlat nélkül.

A második élő, az már a második volt

Szerda 16 óra, a konyha előkészítve, hozzávalók egymás után érkeznek a konyhapultra, kamera, fények, számítógép izgatottan várják a start gombot. „Jahj a net!”- na még azzal kell kezdenünk valamit, hogy ne akadozzon az adás. És akkor jött a dilemma, hogy kitegyük-e más platformokra, hogy indul a főzés. Az instagramra kitettük, de a facebook oldalunkat csak utólag értesítettük.

A főzés jól sikerült, a videó most jelentősen rövidebb és emészthetőbb volt (1 óra kb.), nem akadozott, viszont a hanggal még van némi probléma. Jövő hétre azt is megoldjuk. Enyhült az izgalom is, és egy felszabadult kellemes egy órát töltöttünk Janival rögtönzött kis konyhánkban.

És most jön a lényeg! Imádom a csop szuit! 😀 Tegnap óta a kedvenc kínai ételem lett. Miközben ettük és ízlelgettük, arra jutottunk, hogy ez tulajdonképpen egy kínai lecsó. Nagyon finom lett, hála istennek még mára is maradt belőle ebédre. Mindenkit arra bíztatok, hogy egyszer próbálja ki, nem bonyolult és tényleg nagyon finom. A receptet lentebb olvashatjátok és természetesen videónk is megtekinthető youtube csatornánkon.

Jövő szerdán izguljatok velünk, hogy tekeredjen az a sushi

Jövő héten, január 20-án Japánba utazunk és megpróbálunk sushit készíteni (nagyon szeretem, de még saját kézzel sosem készítettem). Twitch csatornánkon élőben követhetitek majd, ahogy próbáljuk feltekerni, amit fel kell tekernünk. Ha feliratkoztok oldalunkra, értesítést kaptok róla, ha elkezdünk főzni. Nagyjából a 17 órát céloztuk meg kezdésnek, de a körülmények okozhatnak +10-20 perc csúszást.

www.twitch.tv/lilstruck

Íme hát a szerdán készült videónk:

A recepthez pedig jó szórakozást kívánok (mennyiségek érzésre, a meggylikőrt kihagytam, de így is csodálatos lett):

Magyalosz csop szui

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Twitch-Kina-2

Ez lecept kiszit mász mint van főzőkönyvbe. Ez finomabb.

Veszünk occó cilkemell, ezeöccá

Cilkemell kici cíkokla vág, vadj kici kockák

Cilkemellt pepácol 2 ólála

Cilkepác

Edénbe öntik olivaolaj (vadj mogyolóolaj), megylikől, kici ecet (kevész kevész), szójaszósz (nem szok nem kevész), hoisin szósz (nem szok mel dlága), cukol (nem szok, kici kávész kanál keveli pác felolvad cukol). Pác legyni egyenszúlyzott de malkánsz íz.

Teszük cilkekoszkák edénbe

Belefolgat cíkokat, vál 2 óla hűtőbe

Veszi zőccég

Veszi lépa, gomba, völöszhagjma, póléhajgma, kínai kel, veszi cípősz paplika veszi nemcípősz paplika

Kétszel anni zőccég min húsz

Lépát, paplikát, póléhajgmát szeletel cíkokla (paplikából kivesz magv)

Völöszhagjmát vágja kockák, kiszi kockát. venni gombát, szeletel kici kalikák (vagy mászhogy).

Fogja kelkáposzta, szeleteli vékon cíkok. Nem mind, cak sok. Teszi félre.

Elkészít aláönt levet így

Fogja cilke alaplé (de ha nem van, megy gyolszbüfé-módcer – vesz tesco cilke leveszkocka, feloldja 3 deszi vízbe).

Teszi hozzá még:

  • megylikől
  • szójaszósz
  • hoisinszósz (vagy thai halszósz)
  • cukor
  • ecet
  • szó

NE legyen túl szósz, túl ecet, túl cukol. kóstol, lesz egyenszúlyos. lesz FINOM.

Fogja nagy wok. Nagy wok sok meleg lenni folló. Önti bele 1 evős kanál mogyolóolaj (vagy mászmilyen). Válni amíg füsztöl.

Dobni bele lépa. Folgatni, amíg kicit megpilul, kiveszni edénbe.

Tenni bele új kanál olajt, válni füszt.

Dobni bele paplikát. folgatni, megpilulni, kitenni lépa mellé.

Tenni bele új kanál olajt, válni füsz.

Tenni bele völöszhagjma. Gyolszankevelni melt leég. Nem szabad.

Kivenni völöszhagjma, tenni bele póléhajgma. Ugyanígy.

Tenni még olaj, tenni bele gomba. Gomba gyolszan megpilul, kitesz mászikzölcég mellé.

Mál 2 óla múlt.

Venni húsz.  Folló folló süt wokba tenni még evőskanál olaj, tenni bele nem mind hús csak kevés, hogy átpörköljön. Mikor átpörköl kivesz wok oldala, teszi bele másik többi húszt. Mikol mindez kész, teszi bele minden húsz minden zölcég és önti alá levet.

Veszi szeletelte kelkáposzta, teszi bele, főzi wokban amíg leve elfől ész káposzta összeeszik.

Főzi hozzá finom lizs

Tálal

Eszi

Forrás: http://djkatybeauty.blogspot.com/2014/01/chop-suey-recept.html