You are currently viewing A twitch huszár és a nemséf kisasszony kalandozásai a föld körül – 3. rész Japán

Végre, végre sushi!

Harmadik szerdánkhoz érkeztünk. Kínai kiruccanásunk alkalmával döntöttünk el, hogy jövő héten sushit fogunk tekerni. Gondoltam magamban, csak nem lehet annyira bonyolult. Utólag azt kell mondjam, hogy tényleg nem volt az, mondjuk az alapanyagok beszerzése okozott némi fejtörést, de aztán egy bolttal és egy bevásárlással teljesítettem a küldetést. Nagyon nagyon szeretem a sushit. Valószínűleg ehhez sushi fogyasztási élményeim is hozzájárultak: barátnőkkel, csajos estét tartottunk és sushiztunk. És ettünk már Janival is sushit egész estés világmegváltós beszélgetés közben. Mind-mind kellemes emlék és élmény.

Norilap és bambusz feltekerő segédeszköz

Az alapanyagok beszerzésénél bevallom először picit túlgondoltam a dolgot. Már láttam magam, ahogy megint szakadok szét hét közben, rohanok, ide, meg oda, lányokat viszem meg hozom az iskolák és az otthonunk között ingázva. Mindeközben bemegyek majd Pestre is, hogy a legtökéletesebb boltban, beszerezzem a legtökéletesebb hozzávalókat. Aztán eszembe jutott, hogy van a családunknak egy olyan része, akik nagyon szeretik és ismerik az ázsiai ételeket, így megkérdeztem őket, hogy hol vásárolnak. „Nem bonyolult Zsuzsi! Bemész a Tesco-ba és megtalálsz mindent.” És hát majdnem így is volt. Tényleg majdnem mindent megtaláltam. A riszecet és a gluténmentes szójaszósz pedig szemben jött velem itt Gödöllőn egy kis boltban, mintha csak rám vártak volna. ☺

Na, most megcsináljuk tutira az adást

Miután sikerült minden alapanyagot beszereznünk, következett Jani és hogy kialakítsuk ismét a kis konyhastúdiónkat. Biztosítottuk az internetet, több kamerát állítottunk be, mikrofont izzítottunk be, és sok-sok fényt tettünk minden hova. Ez most már kezdett nagyon profinak tűnni! ☺ Na de… Már megint csak egy gombon múlt, hogy élvezhető is legyen az élő főzőcskézésünk. Ebből is tanultunk. Jövő héten erre is figyelünk, és mire Trinidadhoz érünk, profikat megszégyenítő technikával fogjuk nyomni. Csak győzzétek kivárni. ☺

Mit tudsz Japánról?

A forgatókönyv általában az, hogy én főzök, Jani pedig felkészül az adott országból, érdekességeket ír össze, és ezekről beszélgetünk, míg elkészül az étel. Bevallom sok mindent nem tudtam Japánról. Jó, persze volt egy általános kép a fejemben, és olvastam az Egy gésa emlékiratait (többször is), de azért voltak hiányosságaim. Ittam Jani szavait, és nagyon szeretem benne, hogy minden érdekli. Most éppen Japán volt az, és ennek köszönhetően sok-sok érdekességről beszélgettünk, mesélt nekem. Meg tudtam, hogy nem 4 alap íz van, hanem valójában 6 (édes, sós, keserű, savanyú, sushi, zsíros) Meg tudtam, hogy mi a története a sushinak, hiszen minden ételhez kell egy legenda, hogy hogyan is alakult ki. Mesélt nekem a japán társadalmi kultúráról, és még sok minden másról, de mindent nem lövök le. Nézzétek meg a videót, én még most is találok benne új információkat, pedig sokadszorra nézem újra. ☺

Elkészítjük a sushit

Nagyjából annyi volt a főzés része a tegnap esténknek, hogy megfőztük a rizst. Miközben főtt a rizs, felcsíkoztam a belevalókat, és már csak a tekerés volt hátra. Persze, jól titkoltam, hogy mennyire féltem az összeállítástól, nem szerettem volna élőben összeomlani, hogy nem sikerült feltekeri úgy, ahogy azt kell. Fel is készültem elméletben rendesen. Jó pár recept, leírás és videó megtekintése után, önbizalomtól duzzadva álltunk neki. Szakértőként magyaráztam a bambuszlap bevonását, na meg hogy a norilapot melyik felével kell megtölteni, és hogy a rizst, hogyan kell igazgatni és nem nyomogatni! A harmadik tekerésnél már tényleg rutinosan ment, nem is volt semmi gond. Ahogy a képeken is látszik, egészen boltinak nézett ki a kis sushi tálunk. ☺ Volt ott minden, ami kell: makik, szójaszósz, savanyított gyömbér és a jó erős wasabi.

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Twitch-Japan-2

Sushi videóból családi vacsi lett

A családom minden héten izgatottan várja, hogy mit fogunk szerdán főzni, és nem is volt ez másképp ezen a héten sem. Testvérem nagyon szereti a sushit, sokszor evett már. Anyukám viszont még kezdő volt ezen a téren. Miután befejeztük a videót büszkén vittük fel aznapi főztünket és percekig csak családilag csodáltuk. Aztán nekiestünk, és az utolsó tekercs elött le kellett kapcsolni a villanyt, hogy ne lássuk ki vette el. ☺ Nem maradt más, csak a vacsora utáni jól megérdemelt pihenés.
A teljes videó YouTube csatornánkon visszanézhető:

Jövő héten mit főztök?

Miközben vacsoráztunk, elhangzott a kérdés, hogy „és jövő héten mit főztök?”. Videónk végén beszélünk róla, hogy egy hét múlva új kontinensre megyünk, és megnézzük mi újság Mexikóban. Mit is készíthetnénk mást, mit egy jó Chili con Corne-t? Azt a boldogságot az arcokon nem cserélném el semmiért, ahogy a családom megörült neki. Mindenki nagyon szereti nálunk a csilis babot, nálunk a top 10 étel között szerepel. Reméljük, sokan vagytok így ezzel, és következő adásunkat élőben követitek majd twitch csatornánkon:

www.twitch.tv/lilistruck

Sushi recept

És most következzen a recept, ami alapján mi dolgoztunk. A belevalókon kicsit módosítottunk, nem túl bonyolítva a dolgokat.

3 különböző töltelékünk volt:

 • tonhalkrém: tonhalkonzerv majonézzel, újhagyma zöld szára és egy kis őrőlt chili paprika
 • füstölt lazac és kaliforniai paprika csíkok
 • zöldséges: uborka, avokádó, kaliforniai paprika

Hozzávalók:

Norilap

A rizshez:

 • 350 g sushirizs
 • 100 ml rizsecet
 • 2 ek cukor
 • 1 tk só

A savanyított gyömbérhez:

 • 200 g gyömbér
 • 80 ml rizsecet
 • 2-3 evőkanál méz

Kiegészítők a tálaláshoz:

 • szójaszósz
 • wasabi paszta

Lilis-Truck-Glutenmentes-finomsagok-Twitch-Japan-1

A rizst alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, és feltesszük főni 1,9-2-szeres mennyiségű vízben. A rizs csomagolásán írt idő alatt készre, de pergősre főzzük, általában 12-15 perc alatt, majd egy sütőpapírral bélelt sütőtálba borítjuk, amiben könnyen tud hűlni – hűtőbe tenni semmi esetre sem szabad! Fontos az is, hogy csak fakanállal nyúljunk a rizshez, mert a fém eszköz összetöri a szemeket. Egy mérőpohárban feloldjuk a rizsecetben a cukrot és a sót, majd 2 részletben a langyosra hűlt rizshez keverjük.

A megtisztított gyömbért hámozóval vékony szeletekre vágjuk, egy zárható üvegbe tesszük és hozzáöntjük a rizsecetet és a mézet. Egy alapos rázás után mehet a hűtőbe, és legalább 1-2 órát, de inkább 1-2 napot hagyjuk pihenni.

Amíg a rizs tovább hűl, a halat apró kockákra vágjuk, elkeverjük a chilivel és a majonézzel, majd hozzáforgatjuk a vékonyra szelt újhagyma zöld részét is. A lazacot vékony csíkokra vágjuk.

Ezután előkészítjük a zöldségeket is, az uborkát kimagozzuk, és hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a paprikát szintén ilyen alakúra vágjuk. Az avokádó csak közvetlenül a töltés előtt vágjuk fel.

A bambuszlapot – makisu – egy réteg fóliába tekerjük, majd ráteszünk egy nori lapot a fényes oldalával lefelé. Mielőtt a rizshez nyúlunk, mindig kicsit bevizezzük a kezünket. Egy kisebb maréknyi rizst egyenletesen, finoman szétosztunk a nori érdes oldalán, anélkül, hogy lenyomkodnánk. A tőlünk távolabbi szélét kb. 1 centis sávban szabadon hagyjuk. A hozzánk közelebb eső, alsó ⅓-ra teszünk egy-egy csík paprikát, ubit és vékony szelet avokádót úgy, hogy végig érjenek a nori lapon. A két hüvelykujjunkkal a bambusztekercselő alá nyúlunk, és segítségével hajtunk egyet a lapon, miközben a többi ujjunkkal a tölteléket finoman benyomjuk a ráforduló lap alá. Így töltsük meg a lazaccal és a tonhalkrémmel is.

További 2-3 teljes fordulattal elkészítjük a tekercset, közben a levegőt finoman kinyomva a töltelék és a rizs közül. A megformázott tekercset, a makisut ráhajtva, még egyszer finoman átsimítjuk. Óvatosan, a kés pengéjének teljes hosszát használva 4 egyenlő részre vágjuk, úgy, hogy minden vágás után megtöröljük a kést egy vizes konyharuhában. Így készítjük a makisushit, pontosabban a futomakit.

Kis tálkába öntött szójaszósszal, wasabipasztával és a savanyított gyömbérrel tálaljuk.

Forrás: https://streetkitchen.hu/halak/ketfele-sushi-egy-receptben-spicy-tuna-roll-avokados-roll/