You are currently viewing Amikor a gyertyák égnek

Mostani bejegyzésem az adventi időszakról fog szólni, és arról, ami ilyenkor körülvesz engem, minket. Sokat gondolkodtunk, hogy merre is menjünk, hol nyissunk ki szivárványszínű truckunkkal.

A lehetőségek tárháza hatalmas volt, de. Mindig volt egy DE! Mert a legtöbb adventi vásárba egy hónapig kellett volna megjelennünk. Nem beszélve arról, hogy a karácsonyi vásárok összképét „nem elrontva”, általában csak faházban lett volna lehetőségünk árulni. De ezt én nem szerettem volna vállalni, mert abban nem tudnám teljes biztonsággal vállalni a keresztszennyeződés nélküli gluténmentességet. Hiszen ki tudja ki használta és mire előzőleg a rendelkezésünkre álló faházat. Lehet, hogy épp lángost sütöttek benne 4 napon keresztül. Másrészt nem szerettem volna egy teljes hónapon keresztül távol lenni a lányaimtól pont ebben a hónapban, pont most.

Mert az év utolsó hónapja nekik még csupa varázslat és ünnep minden napja. És amíg lehet, ezt szeretném velük együtt átélni. Ahogy megírják a levelet a Jézuskának, ahogy bontogatják az adventinaptárat és várják a Mikulást. És büszke vagyok arra, hogy még hisznek a varázslatban. Hisznek 9 és 6 évesen abban, hogy a Mikulás egy éjszaka körbejárja a Földet és minden kisgyerek cipőcskéjébe tesz valami finomságot. Örülök annak, hogy a Karácsony még mindig csoda nekik, de tudják, hogy mi történt azon az éjszakán. Minden évben keresek egy betlehemes műsort a városban, ahova elviszem a lányokat és újra megnézhetjük, hogy született Jézus.

amikor-a-gyertyak-egnek-lilis-truck-3

És minden évben van legalább két olyan nap vagy délután decemberben, mikor mézeskalács illat járja be az egész házat. Ebből nem engedek. Látni, hogy azok a kis kezecskék, hogy dolgoznak, és milyen nagy izgalommal várják, hogy kisült-e már a kalács… 🙂  Ez az élmény minden évben szívet melengető és boldogsággal tölt el.

Így decemberre egy másik utat választottunk. Minden héten van két hétköznap, mikor nyitva leszünk (szerda és péntek 12-20 óráig) bázishelyünkön, és az adventi időszak első három hétvégéjén lehetőséget kaptunk itt Gödöllőn, a Pálmaház Kertészet adventi programjain való megjelenésre. Három egymást követő hétvégén kint leszünk szombaton és vasárnap a kastély kertészetének udvarán, és karácsonyi hangulatban készítjük a finomabbnál finomabb gluténmentes ételeket. Szeretem azt a helyet (a képen is látszik, hogy csodaszép), a hatalmas karácsonyi csillogás közepette megmaradt az ünnep, az időszak meghitt hangulata. Az első hétvégén (november 30.-december 1.) adventi koszorú készítés lesz a program. Miközben mi a truckban dolgozunk, a lányok Mamival (anyukámmal) készítenek a családi asztalra egy szép koszorút. Sőt Lili ezen a hétvégén szeretetne csillámtetoválást is készíteni azoknak, akik elég bevállalósak ebben a hidegben, és mindenre készek egy jó csillámtetoválásért. 🙂

A következő hétvége (december 7-8) a Mikulás hétvégéje lesz. Hozzánk általában december 5-én este, vagy 6-án reggel érkezik a Mikulás, de csak szigorúan cipőpucolás után!

cipopucolas-lili's-truck

1. 5 évvel ezelőtt is pucolták már a cipőt 🙂

Aztán, ha valahol még esetleg összefutunk a Mikulással (mert ma már lépten-nyomon belebotlik az ember), arról természetesen tudjuk, hogy ő nem az igazi, csak egy segéd, aki épp helyettesíti az igazi Mikulást.

A harmadik hétvégén (december 14-15) pedig igazi karácsonyi hangulat lesz a Pálmaházban, forralt borral, teával, és estig tartó élőzenével. Az elmúlt években tudatosan figyelek és figyelt a családom is rá, hogy ne daráljon be a karácsonyi fogyasztótársadalom. Igen, elismerem, volt olyan év, mikor mindenkinek mindent megvettem volna. De hamar a homlokomra csaptam, hogy mit is csinálok én valójában? Inkább legyek ott, inkább éljem át, és öleljem azokat, akiket szeretek, addig, amíg lehet. Bár ezen a hétvégén nem lehetek a családommal, de mégis. Nem egy plázában fogom tölteni, nem leszek ideges, mert valakinek még nincs ajándék. Egyszerűen csak hallgatjuk majd zenét, nézzük a sok arra járó embert, örömet okozunk azoknak, akik eljönnek hozzánk, és megkóstolják az ételeinket.

Aztán majd este hazamegyünk, és mindenkit megölelünk.

pálmaház-kertészet-Gödöllő

Mögöttünk látható a Pálmaház Kertészet gyönyörűen berendezett karácsonyi részlege